0729 208 208

Vineri seara, după birou, i-am luat pe Cătălina şi Juha în primire şi am plecat spre Buzău, după Siriu şi înainte de Întorsura Buzăului. Adică locul ăla din Moldova, dar foarte aproape de Ungaria Covasna unde chiar nu ştii la ce să te aştepţi, pentru că moldoveni şi unguri. Bineînţeles, niciuna dintre cele două catalogări nu e acceptată în zonă, din motive total necunoscute mie – noi ăştia veniţi acolo la potol ne-am fi inventat rădăcini moldoveneşti şi dacă nu le aveam :)).

Hadar-Chalet

Despre drum

Ca să ajungi la Hadar Chalet e complicat doar din perspectiva opţiunilor multe. Dacă nu te simţi aventuros, ai două variante: Bucureşti – Urziceni – Buzău pe E85 şi apoi spre Întorsura Buzăului pe DN10 şi Bucureşti – Braşov pe DN1 sau A3 + DN1 şi apoi spre lacul Siriu pe acelaşi DN10, dar în cealaltă direcţie. Aceste două variante fiindu-ne recomandate de gazde, cei mai mulţi dintre noi au abordat o alta, Bucureşti – Ploieşti (noi pe A3) apoi drumul de Cheia până în Văleni (DN1A) şi apoi dreapta spre Drajna pe DJ102B şi apoi pe acelaşi DN10. În principiu drumul e foarte ok, mai ales dacă nu te iei după toate scurtăturile propuse de Wase. Pe ultimii 5 km, după ce faci dreapta de pe DN10, te uiţi la telefon cu groază că nu mai ai semnat de 20 de km şi scuipi în sân: ar face bine să merite. Dar, that’s how it works, doar cei foarte determinaţi au voie să ajungă acolo (sau cei cu 4×4).

Cabana şi împrejurimile

Ghiocei la Chalet Hadar - munții Siriu

După ce ajungi pe proprietatea Hadar Chalet primul lucru care te loveşte în acest sezon sunt câmpurile de ghiocei (care am înţeles că-s pline de flori cât ţine verdeaţa afară, în fiecare sezon alt tip de flori) şi faptul că este o proprietate imensă. Urci şi tot urci pe drumul spre cabană şi nu se mai termină – adică după ce ai intrat pe proprietate. În jur sunt de toate, de la păstrăvărie, la teren de tenis și piscină. Pe lângă cabana principală frumoasă şi cochetă una mai mică în care e masă de pingpong, masă de biliard, foişoare, măsuţe şi orice te-ai gândi că ar fi nice să găseşti la munte, gen loc de foc de tabără gata amenajat. Cabana la fel de wow şi pe interior: şemineu, pardoseli de stejar masiv, grinzi la vedere, o tablă mare de scris desenată fooooarte simpatic.

Biliard și wii la Chalet Hadar - munții Siriu

La cabană și nicărieri prea aproape nu e semnal la telefon, dar, pentru urgențe există telefonul de la cabană și wireless-ul.

Andie joacă Wii la Chalet Hadar - munții Siriu

Camerele frumoase şi cochete, unele cu şemineu, altele fără, cu mobilier de lemn, toate aşteptând oaspeţii cu cornuleţe proaspete făcute în casă şi cu nişte saltele de care nu ne-am fi despărţit dimineaţa dacă nu aveam o misiune precisă: să mâncăm peste orice măsură. Totul arată imepcabil, într-un stil specific cabanelor de munte cu un twist modern, deci fără să fie apăsătoare cu-n stil strict vânătoresco-românesc prea exagerat, cu care eu nu reuşesc să mă identific.

Camerele de la Chalet Hadar - munții Siriu
Chalet Hadar - munții Siriu

Sâmbătă “dimineață” ne-a fost aranjată o plimbare prin împrejurimi cu un ghid care ne-a povestit de toate despre zonă, fauna și flora specifică, ce e de mâncat prin pădure, vânătoare și altele pe care nu le-am reținut. Unii dintre noi nu au venit la primbare, nu știu exact de ce, dar sigur nu pentru că într-o discuție despre supraviețuirea pe munte, le-am explicat că dacă ne întâlnim cu ursul, nu trebuie să alerg mai repede decât el, că e imposibil, trebuie doar să alerg mai repede decât cel mai rotofei din grup.

Chalet Hadar - munții Siriu Întorsura Buzăului
Chalet Hadar - munții Siriu Întorsura Buzăului
Chalet Hadar - munții Siriu Întorsura Buzăului

Mâncarea

Mic dejun cu produse locale Chalet Hadar
Terrina pui - Chalet Hadar

Mâncarea care ni s-a plimbat prin faţă şi care a fost devorată de parcă nu mai mâncasem de la Crăciun evidenţiaza ce are mai bun zona şi ca stil ar fi un fel de smart-romanian food. Adică nu e mâncarea aia fix românească tradiţională pe care o găseşti peste tot, e un fel de romanian with a twist. Ca highlights trebuie menţionate:

  • micul dejun cu totul, absolut fabulos, de la mini-tarte de pui și legume sau spanac și brănză la mezeluri de mangalița, zacuște, icre, pancakes, dulcețuri de casă mmmmm
    Mic dejun cu produse locale Chalet Hadar
    Mic dejun cu de toate la Chalet Hadar
  • păstrăvul din gospodăria proprie, care are o carne şi o piele mult mai fermă decât ce am gustat în ultimii 10 ani ca păstrăv de păstrăvărie de munte;
  • fructele de pădure, cu un foarte mare semn de exclamare de uimire pentru dulceaţa de zmeură şi cea de cireşe amare, care chiar dacă n-or fi de pădure, era excelentă de-a dreptul;
  • siropul de muguri de brad, adică un fel de sirop de arţar doar că de brad, cu care merge înecată orice clătită
  • ghebele!!! murate sau nu, cu usturoi sau fără, dar mai ales cu. Mi-au plăcut atât de mult că am furat și din farfuriile din jur
    Salată de ghebe Chalet Hadar
  • brânzeturile, mai ales cele maturate – ungureşti – în scoarţă sau cu piper
  • vânatul – pentru cei mai puritani dintre voi, să ştiţi că vânătoarea cu măsură este foarte în regulă pentru ecosistem
    Căprioară macerată în vin
  • porcul de mangaliţa, pentru că fără porc viaţa e pustiu şi toţi visăm un porc fără colesterol, nu? Iar mezelurile de mangaliţa au fost pur şi simplu din altă lume!
  • legumele vin de la o anume fermă de lânga Buzău, ceea ce le face să aiba în primul rând gust, ceea ce desigur înseamnă şi acele zacuşte (cu şi fără ciuperci) şi salata de vinete geniale cu care ne-am îndopat
  • supele şi ciorbele, în care bucătăreasa este de-a dreptul expertă – la prânzul de sâmbătă ni s-a servit o supă de pui cu tăiţei de casă, din care au mai adus de vreo 2 ori de la bucătărie că tot dispărea. Sunt unii care chiar au fost văzuţi golind două farfurii mari şi atentând chiar şi la farfuria vecinilor…
    Supa de pui de la Chalet Hadar
  • cartofii prăjiți sunt foarte buni, niște fete au inisistat să-i ceară isteric până și la cina romantică
    Cartofi prăjiți la Chalet Hadar
    Cartofi prăjiți la Chalet Hadar
Plăcintă carne Chalet Hadar
Prăjitură de pere însiropate în vin Chalet Hadar
Înghețată de fructe de pădure Chalet Hadar
Meniu cina Hadar-Chalet

Cum lângă o mâncare bună mereu e rost de un vin excelent, ne-a fost pusă-n program o degustare de vinuri de la Budureasca:

  • Fume din gama Budureasca Premium – cu un cupaj în proporţii egale de Sauvignon Blanc, Riesling şi Pinot Grigio – un vin alb cât se poate de bun care mie mi s-a părut foarte versatil şi care l-aş putea bea foarte des
  • Shiraz din gama Budureasca Premium – un siraz clasic, sec, care alunecă bine
  • Noble 5 – ăsta a fost favoritul meu, un roşu sec cupaj de Cabernet Sauvignon cu Pinot Noir, Merlot, Shiraz şi Fetească Neagră
  • Cabernet Sauvignon din gama Origini, adică dintre vinurile Budureasca de colecţie – este un vin dulce şi foarte surprinzător, Cabernet Sauvignon e un strugure care se pretează atât de bine vinurilor seci că nu te aştepţi să-l găseşti vreodată într-o variantă dulce. Vinul ăsta a apărut dintr-un accident, au uitat să culeaga un hectar de vie pe care au descoperit-o după ce s-a stafidit bine şi aşa a apărut acest vin genial, care ar merge excelent lângă un tort cu multă ciocolată şi fructe de pădure.
Degustare vinuri Budureasca Chalet Hadar
Degustare vinuri Budureasca Chalet Hadar

Concursul

Pentru că toată lumea are impresia că noi ne pricepem la mâncare, deşi de fapt noi ne pricepem mult mai bine la mâncat, ceea ce am demonstrat în cele trei zile cu vârf şi îndesat, şi ca să rupem puţin şirul nesfârşit de dormit-mâncat-mâncat-hăhăit-mâncat-dormit-mâncat-mâncat, am fost împărţiţi în două echipe şi ni s-a dat ca temă să facem un meniu aşa cum ni l-am imagina noi pentru minunata cabană. Meniu care bineînţeles să evidenţieze cât mai bine ingredinetele locale, care să fie românesc, dar with a twist şi care să se potrivească acestui colţ de rai. Aşa se face că am făcut echipă cu Cătălina, Mădălin, Manafu şi our beloved ones, în cealaltă echipă fiind: Mazi & Oana, Ana, Anca, Lavinia şi Florin cu jumătăţile. Dacă nu ştiţi să număraţi, noi da, am fost 34 care gătesc, în timp ce ei au fost 65, motiv pentru care ne-am şi numit “Echipa Planul B”. Later edit: se pare că Lavinia a fost la noi în echipă, dar nu vreau să zic, dar cred că a dormit buştean în timp ce se întâmplau toate astea…

Hadar-Chalet

Procesul nostru de creaţie a fost simplu, prima oara ne-am gândit la toate lucrurile care nu pot lipsi dintr-un meniu românesc fancy, adică: reducţie de leuştean, îngheţată de pătrăv cu usturoi caramelizat, ghebe crocante cu infuzie de zmeură, praf de sirop de muguri de brad aurit, porc de mangaliţa gătit în 6 feluri pentru 72 de ore şi desigur, supă cremă de cenuşă de mure cu vârfuri de coadă de urs, tunsă la 3:36 AM într-o noapte cu lună plină.

Blogerrii culinari la Chalet Hadar

Apoi le-am pus cap la cap – ne-am hipnotizat reciproc ca să ne trasportăm în bucătăria bunicii cu bucătarii cei mai iscusiţi pe care i-am cunoscut noi vreodată, pentru o degustare şi potrivire de arome. Ceea ce a dus la meniul nostru:

Aperitive:

  • Maduvă cu usturoi copt şi pâine prăjită
  • Sufleu cu brânză de burduf
  • Straturi de ardei copţi, caş la grătar şi mămăligă prăjită
  • Telemea de capră cu roşii şi seminţe de floarea soarelui crocante, la cuptor
  • Icre de păstrăv cu turtiţe coapte

Supe / Ciorbe:

  • Ciorbă de potroace cu tacâmuri şi măruntaie de pasăre cu tăiţei de casă şi leuştean
  • Ciorbă de miel cu smântână şi tarhon
  • Supă cremă de ghebe cu telemea veche de oaie
  • (În sezon) Supă cremă de leurdă
  • (În sezon) Ciorbă de lobodă cu costiţă afumată de mangaliţa

Feluri principale:

  • Muschiuleţ de mangalita cu pastai de fasole galbenă trasă la tigaie cu muuuult usturoi
  • Pui cu smântână şi hribi de pădure
  • Păstrăv la grătar afumat cu brad cu sos de muştar şi miere
  • Pastramă de berbecuţ cu murături (conopida, pepene, varză rosie, gutui şi gogonele) şi pâine
  • Plăcintă cu brânză şi legume de sezon

Deserturi:

  • Brânzoaice prăjite cu sos de afine
  • Cremă de zahăr ars cu sirop de muguri de brad
  • Sorbet de zmeură, mure şi rubarbă
  • Placintă de dovleac cu nuci şi scortisoara
  • Chisăliţă de rubarbă cu zmeură şi îngheţată de soc

Băuturi:

  • Socată
  • Ceai rece cu flori de salcâm

Bineînţeles, Cristi a fost trimis cu Keynote-ul să prezinte, ocazie cu care am aflat că poate vorbi 15 minute fără să ajungă fix la subiect şi să împacheteze meniul cu multă poleială. Contribuţia lui personală şi-a făcut simţită prezenţa şi-n reţete, astfel încât icrele de păstrăv au fost servite cu târtiţe.

Mazi prezentând meniul echipei A Chalet Hadar
Cristian-Manafu-prezentand-meniu-Planul-B-Hadar-Chalet

Şi, ca-n poveştile cu calcul răpciugos, am câştigat fără drept de apel, şi cealaltă echipă a trebuit să se mulţumească cu premiul de consolare.

Hadar-Chalet

În loc de încheiere

Mulţumim Oana şi Adriana pentru invitaţie, ne-am simţit fantastic şi promitem să revenim. Pentru toţi ceilalţi, tot ce vi s-a părut fabulos în povestea de mai sus se găseşte la Hadar Chalet, aşa ca trebuie să mergeţi să vă convingeţi că nu am bătut câmpii. Locul ăsta chiar exista la 3 ore de Bucureşti!

Despre my beloved foodie bloggers: se pare că iese iureş ori de câte ori ne întâlnim şi că nici măcar acel joc pentru oameni oribili, Cards Against Humanity, n-are nici o şansă să ne îngreţoşeze suficient unii de alţii. Aşa că, episoadele viitoare vor urma cât de curând.

Hadar-Chalet
Hadar-Chalet
Ana Pobleanu ButterandCream la Hadar-Chalet

PS: Potolul a fost în pare parte ilustrat de Radu.

http://www.butterandcream.ro/pareri/gasca-de-foodies-la-hadar-chalet/